Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Castrarea - Sterilizarea la caini si pisici

Majoritatea stapânilor de animale,în special cei care au femele isi pun intrebarea daca sa-si castreze sau nu animalul.Acesta hotarâre li se pare greu de luat întrucât nu stiu ce presupune de fapt acesta operatie chirurgicala si de ce uneori este chiar indicata aceasta operatie.

Atât pisicile cât si catelele intra in calduri de 2 ori pe an,adica o data la 6 luni.La unele femele, in perioada imediat urmatoare ciclului(aproximativ 2luni), apare lactatia nervoasa(lactatia falsa) adica femela este mama închipuita si glanda mamara incepe sa secrete lapte.Lactatia nervoasa mai poata sa apara si în cazul în care în aceeasi casa stau 2 femele si una dintre ele a nascut ceea ce poate provoca la cealalta femela lactatia falsa.

Lactatia nervoasa este un fenomen normal la catelele salbatice. In salbaticie, doar cuplul dominant are dreptul de a se reproduce, dar celelalte catele joaca rolul de doica pentru micuti. O reactie hormonala le permite sa aiba lapte fara sa aiba pui. Aceasta reactie este inutila la catelele noastre, putand determina infectii mamare datorate laptelui nesupt si statut.

Daca femela face lactatie nevoasa dupa fiecare ciclu si perioada de ciclu se deregleaza(intra in calduri la mai putin de 6 luni sau intra in calduri mai tarziu decat ar trebui), în acest caz se recomanda castrarea femelei deoarece lactatia nervoasa poate duce la aparitia tumorilor mamare sau a piometrului

.

De asemenea exista stapani de pisici, dar si de catele care le administreza acestora in perioada de ciclu, anticonceptionale pentru ca femelele sa nu mai intre in calduri.Anticonceptinalele, pe langa faptul ca au efectele dorite de proprietari (femelele nu mai intra in calduri,se procura usor de la magazinele de specialitate,nu implica costuri foarte mari si nici interventii complicate, cum ar fi o operatie si administrarea lor se face cu usurinta)au si efecte negative care afecteaza organismul animalelor.Administrarea acestor anticonceptionale creaza un mediu propice pentru aparitia chistilor mamari ce pot duce la aparitia tumorilor care pot fi : maligne(sunt grave deoarece dau metastaze- adica creaza alte tumori ,dar la distanta de leziunea primara – sau benigne care de obicei se rezolva prin interventie chirurgicala asupra glandelor mamare afectate si gravitatea lor depinde in mare masura de numarul glandelor mamare afectate.

Un alt dezavantaj al administrarii de anticonceptionale este timpul mare de administrare a acestora (aproximaiv 8 zile) .

 Aparitia piometrului se pare ca are o incidenta mai mare la catele decat la pisici.Termenul de piometru se traduce pn aparitia puroiului la nivelul uterului(pyos =puroi).Piometrul provoaca marirea în volum a uterului,îngrosarea peretilor uterini si blocheaza ciclul sexual.Tratamentul în cazul piometrului este unul singur si anume interventia chirurgicala tradusa prin ovahisterectomie totala(îndepartarea atât a uterului cât si a ovarelor)

Semnele clinice care ar putea indica aparitia piometrului sunt urmatoarele :

- scurgerea unui lichid mai mult sau mai putin vâscos de la nivelul vulvei ,urât mirositor;

- femela este agitata, nu mai manânca;

- lactatia nervoasa care apare din ce in ce mai des;

- dereglarea ciclului sexual.

Pentru a putea pune corect diagnosticul de piometru în primul rând animalul se examineaza si se fac o serie de investigatii de catre medicul veterinar, printre acestea numarându-se ecografia,radiografia sau examenul hematologic care dezvaluie o crestere a numarului de leucocite ceea ce semnifica existenta unei infecti in organism.La ecografie se pot vedea coarnele uterine marite, acesta find o metoda de diagnostic des folosita in cabinetele veterinare.

In cazul motanilor, acestia se castreaza in momentul in care incep sa-si marcheze teritoriul in casa, de obicei pe mobila noua, pe pereti provocând un adevarat dezastru.Atât pisicile cât si motanii se castreaza dupa vârsta de 6 luni .Operatia de castrare la motani este foarte simpla si consta în îndepartarea testiculelor si poarta denumirea de orhidectomie.

Daca aveti un mascul, castrarea permite evitarea fugii sau a incaierarilor determinate de cauze sexuale. In acelasi timp unii caini sunt dificil de stapanit in timpul plimbarii, acestia incercand sa abordeze femelele in calduri care trec pe langa ei. Din punct de vedere medical, castrarea reduce riscul tumorilor de testicule si al hipertrofiei benigne a prostatei.

Pentru a evita aceste complicatii, varsta ideala pentru sterilizare este intre 6 si 7 luni pentru rasele mici si intre 10 si 12 luni pentru rasele mari.
Dupa sterilizare, animalele isi modifica metabolismul, nevoia lor de calorii diminuandu-se. O urmarire permanenta a greutatii, o alimentare adaptata si un efort fizic zilnic vor permite prietenului dumneavoastra sa-si mentina silueta.

Castrarea poate fi considerata o metoda salvatoare de vieti atunci când aceasta se practica in cazul unei piometrite sau a unor tumori mamare.Este o operatie destul de simpla si desi implica un efort financiar din partea stapânilor,este recomandata în detrimentul administrarii de anticonceptionale la care efectul benefic,daca se poate spune asa, este de mai scurta durata fata de efectele negative pe care le are pe termen lung.Vindecarea în urma acestei operatii este rapida.Animalul dupa operatie va fi mai mult adormit decât treaz(datorita anesteziei) si va trebui sa stea într-un loc calduros deoarece exista riscul de a face hipotermie daca sta in curent (din cauza anesteziei organismul nu-si mai poate regla temperatura coporala).Animalul nu va primi mâncare nici cu 24 de ore inainte de operatie si nici dupa operatie(in ziua dupa operatie poate primi zeama de la supa daca ii este foarte foame).

Pentru alte informatii referitoare la acest subiect astept întrebarile voastre.Pe curând !

Vazut de 2179 ori