Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Reactii alergice ale cainilor si pisicilor la intepaturile diverselor insecte

Lunile calde includ adesea certurile cu albinele, viespile si tantarii. Foarte des muscaturile si intepaturile lor produc o reactie alergica care se adauga la nefericirea noastra.

Acelasi lucru este valabil si cu animalutele noastre. Reactiile alergice sunt la fel de frecvent intalnite la animalele noastre de companie si pot aparea la caini si pisici indiferent de varsta, rasa sau sex. In general, este nevoie de cateva expuneri inainte ca reactia alergica sa se produca, iar severitatea reactiei poate varia de la usoara la grava:


Usoara: Reactiile alergice usoare (slabe) se manifesta prin febra, slabiciune si pierderea apetitului. Probabil, reactiile alergice usoare de asemenea se asociaza cu o reactie imuna de la o vaccinare. Acest tip de reactii se remediaza in general fara tratament.
Moderata: Urticaria este o reactie vasculara moderata a pielii evidentiata prin blande sau pustule si inflamarea rapida si tumefierea buzelor, pleoapelor si a regiunii gatului. Acest tip de reactie alergica este in general foarte pruriginoasa (produce mancarime pronuntata). Urticaria poate progresa spre anafilaxie si este considerata o conditie care poate pune in pericol viata animalutului afectat. Ea este considerata cea mai comuna reactie alergica la caini.

 


Grava: Cea mai severa reactie alergica este anafilaxia (socul anafilaxic), un raspuns alergic grav, brusc care produce respiratie dificila, colaps si foarte probabil moartea animalului afectat. De regula, simptomele isi fac aparitia in cateva minute dupa ce o insecta reuseste sa muste sau sa intepe si evolueaza rapid. De obicei, simptomele sunt reprezentate de debutul brusc al vomitarii, diaree, mers vaccilant, diminuarea rapida a tensiunii arteriale, inflamarea laringelui (edem laringian) ducand la obstructia cailor respiratorii, convulsii si colaps cardiovascular sau moarte. Retineti ca acest tip de reactie pune in pericol viata companionului vostru.
Atat anafilaxia, cat si urticatia sunt declansate de anticorpii pe care sistemul imun i-a produs pentru un anumit component al veninului insectei. Anticorpii determina celulele inflamatorii de tipul bazofilelor si mastocitelor sa elibereze substante care produc reactia alergica. Majoritatea animalutelor alergice la intepaturile de insecte vor dezvolta edeme la nivelul fetei (umflarea fetei) si blande, foarte rar anafilaxie.

 

Vazut de 519 ori