Login to your account

Username
Password
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email

Turbarea, forma si manifestare

Este o boala virala provocata de un virus neurotrop care se gaseste in saliva animalelor. Sub aspect zoonotic reprezinta o infectie sporadica enzootica-epidemica, comuna atat omului cat si unui grup variat de specii animale homeoterme domestice si salbatice. Muscaturile care afecteaza fata, capul, gatul sau mainile sunt considerate cu risc crescut.Perioada de incubare este lunga, in medie de 30-40 de zile.

 

Primele simptome ale infectiei cu virusul turbarii la oameni sunt dureri si o senzatie de amortire a partii muscate, febra, iritatie in gat, ameteli, halucinatie, tahicardie (batai cardiace frecvente), voma, diaree , dureri abdominale si moleseala. La unii indivizi, implicarea timpurie a sistemului nervos se manifesta prin teama, agitatie, nervozitate , insomnie sau depresie .

 

Simptomele progreseaza rapid, intr-un interval de ordinul zilelor si duc la paralizie, spasme ale gatului, delir, halucinatii, coma, aritmie cardiaca si in final deces (in 2-3 zile).

 

Turbarea este o encefalita infectioasa acuta, caracterizata prin simptome nervoase extrem de grave, tulburari senzoriale, furie, tendinta de a musca, paralizii, urmate intotdeauna de moarte. Ea este produsa de un virus filtrabil care se gaseste in cantitate mare in creierul si in saliva animalelor turbate. Infectia se transmite aproape exclusiv prin muscatura animalelor turbate sau purtatoare de virus. Saliva contine virusul turbarii chiar cu 10 zile inainte de aparitia primului semn clinic de boala.

 

Tinerea sub observatie a cainilor suspecti de turbare, care au muscat oameni, va trebui sa depaseasca acest termen de 10 zile pentru certitudine. In afara de forma "furioasa: descrisa mai sus, exista si o alta, asa-zisa muta care, nefiind insotita de manifestari agresive, poate induce lesne in eroare, dand posibilitatea contaminarii. Ea se manifesta prin tulburari gastrice, paralizie a membrelor posterioare si, ulterior, a maxilarelor

 

Cel mai mare risc de a contracta rabia se intalneste in Africa, Asia si America Latina, fie din partea unor animale salbatice (vulpi, pisici, manguste, lilieci, maimute, sacali, lupi etc), sau, mult mai des, de la caini vagabonzi.

 

Expunerea la virusul rabic se poate realiza prin intermediul unei muscaturi sau a altor rani.Cand o persoana este muscata de un animal, rana trebuie curatata imediat cu multa apa si sapun pentru a reduce riscul unei infectii. Este indicata efectuarea unui consult medical de specialitate pentru a se stabili un tratament mai complex al ranii. Se recomanda vaccinarea antitetanica in primele 48 de ore dupa muscatura sau contaminare, intrucat ajuta sistemul imunitar sa combata boala in stadiile timpurii.

 

 

Vazut de 931 ori